MotoGP Day’s Report: Angry Birds

Για τον ενοχλημένο Marquez και τον Στρατηγό Rossi

Στον Σαββατιάτικο αγώνα της Ολλανδίας λίγο έως πολύ περιμέναμε τον Valentino Rossi να κυριαρχήσει και να φτάσει τελικά στη νίκη. Ο Ιταλός έδειξε από την Πέμπτη κιόλας ότι άμεσα ήταν ανταγωνιστικός στο αγαπημένο του Assen και η pole position της Παρασκευής αύξησε κατακόρυφα τις πιθανότητές του για νίκη. Το σχέδιο του Vale ήταν να αντιγράψει τον Lorenzo. Μια καλή εκκίνηση, ένας πολύ δυνατός ρυθμός στους πρώτους 4 γύρους και μετά διαχείριση του αγώνα για ένα εύκολο 25άρι με τον Jorge πίσω του.

Ο «Γιατρός» τα έκανε όλα σωστά, ωστόσο δεν υπολόγισε τον ατίθασο πρωταθλητή Marc Marquez. Ο Ισπανός κατάφερε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να κάνει τη ζωή δύσκολη του Vale και μάλιστα σε πολλά σημεία του αγώνα να δείξει πως έχει ό,τι χρειάζεται ακόμα και για τη νίκη. Ο Marquez, έχοντας στα χέρια του το πλαίσιο του 2014 με το ψαλίδι του 2015 είχε βρει ξανά τον περσινό του εαυτό. Όπως ο ίδιος ομολόγησε, αυτό που του έδινε το περσινό πλαίσιο ήταν μεγαλύτερη ανοχή στο λάθος κάτι που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα όρια της μοτοσικλέτας κυρίως στη διάρκεια του φρεναρίσματος, αλλά και καλύτερη διαχείριση του πίσω ελαστικού όπως αποδείχτηκε στο Assen. Το παλιό πλαίσιο (αυξημένα όρια στη διαδικασία του φρεναρίσματος) σε συνδυασμό με το νέο ψαλίδι (καλύτερη έξοδο από τις στροφές και ταχύτητα μέσα στη στροφή) και το νέο πακέτο ηλεκτρονικών (λίγο πιο ομαλός κινητήρας σε απόκριση) έφεραν τα πάνω κάτω στο στρατόπεδο της Honda και επανέφεραν τον Marquez στη φυσική του θέση: να παλεύει δηλαδή για τη νίκη.

Ακόμα και όταν ο Rossi προσπέρασε 3 γύρους πριν το τέλος και έβαλε το κεφάλι κάτω να πιέσει στο όριο ο Marquez βρήκε τον τρόπο να φτάσει σε σημείο προσπεράσματος στο τελευταίο σικέιν της πίστας και να διεκδικήσει τη νίκη με απίθανο τρόπο. Την προσπάθεια του Marquez για τη νίκη ανεβάζει ακόμα περισσότερο και το γεγονός ότι ο ταχύτερος γύρος του Rossi στον αγώνα ήρθε στον προτελευταίο γύρο (!) κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα είχε καταστρέψει τον αναβάτη που ακολουθεί. Παρόλα αυτά ο μαχητής Marc δεν το έβαλε κάτω και έκανε την τελική του επίθεση για τη νίκη.

Η σύγκρουση του τελευταίου σικέιν ήταν ξεκάθαρα αγωνιστικό συμβάν και φάνηκε από την πρώτη στιγμή. Από τη στιγμή που υπήρξε επαφή των δυο αναβατών ο Rossi ήταν αναγκασμένος να σηκώσει τη μοτοσικλέτα και να περάσει μέσα από την αμμοπαγίδα. Η επαφή και μόνο τον δικαιώνει και σωστά ο Αγωνοδίκης (Mike Webb) εξήγησε στους δύο αναβάτες ότι το γεγονός πως ο Rossi ήταν μπροστά από τον Marquez τη στιγμή της επαφής δικαιώνει τον Ιταλό και θεωρείται αυτόματα «αγωνιστικό συμβάν». Αν δεν υπήρχε επαφή τότε τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά…

Ο Marquez παρόλα αυτά δεν το δέχτηκε πολύ καλά τονίζοντας πως είχε εξετάσει πολύ καλά το τελευταίο σικέιν και ήξερε ακριβώς πού να τοποθετήσει τη μοτοσικλέτα για να έχει το πλεονέκτημα. Μάλιστα στο ερώτημα που τέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ποιος πιστεύετε ότι θα κέρδιζε αν δεν υπήρχε επαφή, ο Rossi είπε: «Ήμουν μπροστά», ενώ ο Marquez σχολίασε: «Ήμουν στην εσωτερική». Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Ισπανός άφησε και μερικές αιχμές λέγοντας: «Εντάξει, δεν πίστεψα ότι θα κόψει το σικέιν, πίστευα ότι θα κέρδιζα. Τώρα όμως γνωρίζω τι πρέπει να κάνω την επόμενη φορά…», ενώ οι δύο αναβάτες είχαν φανερά διαφορετική άποψη για το συγκεκριμένο συμβάν και η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη μεταξύ τους.

Είναι φανερό ότι τον πείραξε που βγήκε χαμένος για δεύτερη φορά φέτος σε μάχη σώμα με σώμα από τον Rossi (μετά την Αργεντινή). Αυτό όμως για εμάς, τους θεατές, μόνο καλό μπορεί να είναι καθώς ο Marquez επέστρεψε και είναι έτοιμος για μάχες όπως αυτή του Assen! Sachsenring next…

Γιάννης Πετρόχειλος (@petrocheilos)

Σχόλια

Σχόλια