Η Ferrari «έβγαλε» τα περισσότερα το 2014

Μπορεί η Mercedes να πήρε το πρωτάθλημα αλλά η Ferrari πήρε τα περισσότερα χρήματα το 2014

Αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις πληρωμές των ομάδων για το πρωτάθλημα του 2014. Μπορεί η Mercedes να ήταν η πρωταθλήτρια αλλά η Ferrari είναι αυτή που πήρε τα περισσότερα χρήματα.

Το υπάρχον σύστημα λειτουργεί ως εξής: στο τέλος της χρονιάς η FOM (Formula One Management- εταιρεία που διαχειρίζεται τα δικαιώματα της F1) συλλέγει τα έσοδα από τρείς διαφορετικές πηγές, τέλη φιλοξενίας, τηλεοπτικά – γενικότερα δικαιώματα ενημέρωσης και τέλος από χορηγίες πίστας. Το 65% αυτών των εσόδων μοιράζεται στις ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Το 50% από αυτά μοιράζεται στις ομάδες ανάλογα με τη θέση τους στο πρωτάθλημα και το υπόλοιπο 15% μοιράζεται στις Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren και Williams ως πριμοδότηση.

Η Ferrari λοιπόν έλαβε 60 εκατομμύρια ευρώ για την 4η θέση που κατέλαβε στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. 22 εκατομμύρια λιγότερα από την πρωταθλήτρια Mercedes. Όμως η Scuderia πήρε επιπλέον 85 εκατομμύρια πριμοδότηση με αποτέλεσμα να λάβει συνολικά 145 εκατομμύρια ευρώ για το 2014.

Η Red Bull που τερμάτισε 2η πήρε συνολικά 137 εκατ. € και η Mercedes που ξαναλέμε ήταν στην κορυφή, πήρε συνολικά 111 εκατ. €. Η McLaren η οποία τερμάτισε 5η πήρε 86 εκατ. € ενώ η Williams που τερμάτισε 3η πήρε 73 εκατ. €. Η Force India που τερμάτισε στην 6η θέση πήρε μόλις 33 εκατ. € καθώς δεν είχε καθόλου πριμ.

Η πριμοδότηση της Ferrari είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη ομάδα καθώς πέρα από το κοινό ποσοστό που λαμβάνει, υπάρχει κι ένα επιπλέον 5%. Έτσι με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει και παίρνει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ομάδα. Ωστόσο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η Mercedes, που πήρε το πρωτάθλημα, έλαβε λιγότερα χρήματα από τη Red Bull που βγήκε 2η, λόγω του ότι η πριμοδότηση που έχει είναι μικρότερη. Επίσης η Force India, που ναι μεν τερμάτισε στην 6η θέση, έλαβε σημαντικά λιγότερα χρήματα από τους υπόλοιπους καθώς δεν λαμβάνει καμία πριμοδότηση. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε το σύστημα πληρωμών στην F1 δεν είναι και τόσο αξιοκρατικό…

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια