Εσύ τι λες: Χρειάζεται (;) πάγωμα η Mercedes

  Τα «ασημί βέλη» έχουν ξεφύγει και οι συζητήσεις για παρέμβαση της FIA και εξισορρόπηση της FIA έχουν ξεκινήσει

  Μετά από τις διαμαρτυρίες της Red Bull για την κυριαρχία της Mercedes και τη στήριξη που (ανέλπιστα είναι η αλήθεια) έλαβε από τον ισχυρό παππού της Formula 1, Bernie Ecclestone, έχουν ανάψει οι συζητήσεις σχετικά με το αν πρέπει να παρέμβει η FΙA και να «εξισορροπήσει» το grid. Η πρόταση του Ecclestone είναι να παγώσει η εξέλιξη της Mercedes και οι υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες  να έχουν μεγαλύτερες ελευθερίες.

  Οι υπέρμαχοι της άποψης αυτής θεωρούν πως το άθλημα έχει χάσει τον ανταγωνιστικό του χαρακτήρα και έχει γίνει προβλέψιμο. Ωστόσο, στη φύση της Formula 1 υπάρχει και το κομμάτι της εξέλιξης. Οι ομάδες πάντα δούλευαν «υπερωρίες» για να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους. Το ίδιο χρειάζεται να γίνει και τώρα. Κανείς δεν έχει το (ηθικό) δικαίωμα να στερήσει, με οποιονδήποτε τρόπο, από τα ασημί βέλη το πλεονέκτημά τους. Δεν έχουν παραβεί κάποιο κανόνα ούτε έχουν ευνοηθεί με κάποιο τρόπο (τουλάχιστον έτσι γνωρίζουμε). Απλώς έκαναν καλύτερη δουλειά σε σχέση με τους υπόλοιπους και πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε.

  Έχοντας ως βάση την κυρίαρχη W05 έφτιαξαν την (όπως όλα δείχνουν) ακόμα καλύτερη W06. Ουδέν μεμπτών. Η Formula 1 δε μπορεί να βασίζεται σε ισοπεδωτικές αποφάσεις του τύπου «Mercedes πάγωμα, λοιποί ελευθερία», εφόσον δεν προκύπτει κάποια παρανομία. Καταργείται η ουσία του αθλήματος. Πρέπει να δοθεί χρόνος στις ομάδες, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές από μόνες τους, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.

  Στον πρώτο αγώνα, στη Μελβούρνη, φάνηκε πως Hamilton και Rosberg δεν έχουν αντίπαλο. Όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το ρυθμό εξέλιξης, ούτε της Mercedes ούτε των υπολοίπων. Οι Ferrari και Williams θα μπορούσαν κάλλιστα να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο και να πονοκεφαλιάσουν τους πρωτοπόρους . Ακόμα και οι Red Bull και McLaren, όταν (και αν) ξεπεράσουν τα προβλήματα με τους κινητήρες, θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν.

  Δε λέω, και εγώ προτιμώ να μάχονται τρεις ή και τέσσερεις ομάδες για τη νίκη και για το πρωτάθλημα αυτό όμως χωρίς την παρέμβαση κανενός εξωαγωνιστικού παράγοντα. Ας περιμένουμε λοιπόν να προχωρήσει η χρονιά και το πρωτάθλημα πριν βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα για «ξενέρωτο πρωτάθλημα». Μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Γιατί έτσι είναι η Formula 1, απρόβλεπτη, όσο και αν φαίνεται το αντίθετο τα τελευταία χρόνια.

  Νίκος Βόλης

  Θέλουμε να συμμετέχεις και εσύ. Γράψε το δικό σου blog, τη δική σου άποψη πάνω στην ειδησεογραφία του παγκόσμιου motorsport και γίνε έτσι μέλος της ομάδας του μηχανοκίνητου portal ανεβάζοντας το fun factor της ενημέρωσης.

  Σχόλια

  Σχόλια