Τι συνέβη με τον Alonso;

Το ατύχημα του Ισπανού με την MP4-30 ήταν πολύ περίεργο και η ανακοίνωση της McLaren δεν πείθει

Η 4η ημέρα δοκιμών στη Βαρκελώνη ολοκληρώθηκε με ένα πολύ περίεργο ατύχημα. Ο Fernando Alonso έπεσε με τη McLaren πάνω στον εσωτερικό τοίχο της στροφής 3 και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Ο Ισπανός υπέστη διάσειση όπως αναφέρει η McLaren και οι εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν έδειξαν κάποιο τραυματισμό.  Ο Alonso έμεινε τη νύχτα στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και σήμερα αναμένεται να μάθουμε αν θα πάρει εξιτήριο ή όχι.

Τι συνέβη όμως και η MP4-30 έπεσε στον τοίχο; Η McLaren χωρίς να δίνει λεπτομέρειες λέει πως ήταν ένα φυσιολογικό ατύχημα. Ήταν; Δεν φάνηκε να είναι και πολύ φυσιολογικό να πούμε την αλήθεια. Περιμένοντας να μάθουμε λεπτομέρειες από τη McLaren, αν θα μάθουμε ποτέ, ας δούμε λίγο τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί.

Η πρώτη μιλά για ριπή ανέμου η οποία αποσταθεροποίησε την MP4-30 κι έριξε τον Alonso στον τοίχο. Ναι στη Βαρκελώνη φυσάει και χθες φυσούσε πολύ, όμως μια ριπή ανέμου δεν είναι ικανή να ρίξει ένα μονοθέσιο στον τοίχο. Πόσο μάλιστα όταν μέσα σε αυτό είναι ένας οδηγός του επιπέδου του Alonso. Ο Vettel που ακολουθούσε τον Ισπανό δήλωσε ότι η ταχύτητα ήταν περίπου 150χλμ/ώρα. Η αεροδυναμική λειτουργία του μονοθεσίου σε αυτές τις ταχύτητες δεν είναι μεγάλη. Οι πτέρυγες δουλεύουν σε υψηλότερες ταχύτητες οπότε αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο που δείχνει ότι η ριπή ανέμου μάλλον δύσκολα προκάλεσε το ατύχημα.

Η δεύτερη θεωρία μιλά για κατάρρευση της εμπρός πτέρυγας η οποία μπλόκαρε τους τροχούς κι έστειλε την MP4-30 στον τοίχο. Κοιτάζοντας τις φωτογραφίες και διαβάζοντας αυτά που δήλωσαν αργότερα οι άνθρωποι που είδαν το ατύχημα αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι τέτοιο δε συνέβη. Η εμπρός πτέρυγα της McLaren έσπασε όταν αυτή έπεσε πάνω στον τοίχο, όχι νωρίτερα.

alonso15

Τέλος η 3η θεωρία μιλά για ξαφνική αδιαθεσία του Alonso τη στιγμή που έχασε τον έλεγχο. Τι προκάλεσε όμως αυτή την αδιαθεσία; Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ο Alonso αλλά και οι υπόλοιποι οδηγοί της F1 είναι «τέρατα» φυσικής κατάστασης και χαίρουν άκρας υγείας, τι συνέβη έτσι ξαφνικά; Δεν είχε αναφερθεί κάτι νωρίτερα μέσα στο 4ήμερο που να δείχνει ότι ο Alonso ήταν άρρωστος ή κάτι τέτοιο. Όπως για παράδειγμα οι Hamilton και Rosberg. Αν δεχτούμε ότι ο Alonso ξαφνικά ζαλίστηκε ή έχασε στιγμιαία τις αισθήσεις του θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον λόγο που συνέβη αυτό κι αυτός θα είναι εξωγενής κι όχι ενδογενής. Δηλαδή κάτι συνέβη μέσα στο cockpit που προκάλεσε την αδιαθεσία του Alonso.

Αυτό που συζητιέται περισσότερο στα πηγαδάκια της F1 είναι να υπήρξε διαρροή ρεύματος και να προκάλεσε κάποιου είδους ηλεκτροσόκ στον Ισπανό. Αν το σκεφτούμε λίγο θα δούμε ότι έχει μια κάποια βάση καθώς η Honda όλες αυτές τις ημέρες ψάχνει να βρει λύση με το υλικό σφράγισης του MGU-K και δε βρίσκει. Το Σάββατο 21/2 το βράδυ είχε φτάσει στη Βαρκελώνη ένα νέο υλικό σφράγισης το οποίο δοκίμασαν την Κυριακή 22/2 με τον Alonso στο cockpit. Ίσως ούτε αυτή η λύση δούλεψε και μάλιστα όχι μόνο δε δούλεψε αλλά μπορεί να προκάλεσε και διαρροή ρεύματος σε όλο το μονοθέσιο. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ σοβαρό λάθος από πλευράς McLaren-Honda.

Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε ποια θα είναι η επίσημη ανακοίνωση της McLaren-Honda. Φυσικά αν υπάρξει, γιατί μπορεί να μην ειπωθεί τίποτε άλλο.

Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στον Alonso!

Alex Switch

alonso-barca-test-15