Live Test: Mini One D

  To Mini One D είναι το νέο απόκτημα του Live Test του Motornews. Σε αυτές τις «ζωντανές δοκιμές» εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης, καθώς στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρες άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος. Μείνετε συντονισμένοι.

  Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 

  Δεν είναι μόνο το Σαββατοκύριακο που πέρασε και η γελοία γιορτή των ερωτευμένων- που ειρήσθω εν παρόδω, ταιριάζει τέλεια με τους μασκαράδες της περιόδου των αποκριών. Είναι η γενικότερη έλξη που ασκεί αυτό το αυτοκίνητο σε άντρες γυναίκες και παιδιά. Κυρίως στις τελευταίες δύο κατηγορίες, το Mini πραγματικά κάνει θραύση. Είναι αυτό το συναίσθημα που σου ξυπνά οτιδήποτε χαριτωμένο ή/και διαφορετικό συναντάς στην καθημερινότητά σου και σε βγάζει για λίγο από το τέλμα των 50 αποχρώσεων του γκρι που έχεις –θες δεν θες- στο μυαλό σου. Από αυτή την άποψη, όσο και να κοστίζει το Mini, τα αξίζει. Σε πρακτικό επίπεδο όμως, το κόστος είναι πάντα ρυθμιστικός παράγοντας και πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως όσο και αν προσπαθήσαμε, η κατανάλωση του Mini με τον diesel κινητήρα της βασικής έκδοσης One, έμεινε σταθερά πάνω από τα 6 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα. Ρε τι πάνω- κάτω σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με ρολαριστές 5η και 6η, τι χαλαρή οδήγηση στα όρια της μούντζας από τους υπόλοιπους στα φανάρια. Τίποτα. Η κατανάλωση αρνήθηκε να πέσει. Αυτό όμως είναι ένα από τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Τη σούμα θα πρέπει να περιμένετε λίγες ημέρες για να σας την παρουσιάσουμε σε μορφή τυπικής δοκιμής.

  Mini One D 5

  Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 

  Mini 15d LT1

  Συνεχίζοντας τις διαδρομές μας με το Mini, παρατηρούμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την εικόνα του συνολικά. Είναι αυτά τα στοιχεία που το έχουν κάνει αγαπητό στο νεανικό κυρίως κοινό και  που δεν τα συναντά κανείς σε άλλο αυτοκίνητο. Ένα από αυτά είναι και το φωτιζόμενο «στεφάνι» στο κεντρικό όργανο που δεσπόζει στο ταμπλό. Πλαισιώνοντας τη μεγάλη οθόνη όπου προβάλλονται πληροφορίες σχετικές με όλες τις λειτουργίες, το εν λόγω «στεφάνι» κάνει εφέ σε κάθε περίπτωση. Σταματάς στο φανάρι και σβήνει ο κινητήρας με το start/ stop; Οι άκρες του γίνονται πράσινες και αναβοσβήνουν ρυθμικά. Πατάς συμπλέκτη και παίρνει μπροστά ο κινητήρας; Το στεφάνι πρασινίζει ολόκληρο και επανέρχεται στην «νορμάλ» λειτουργία του, που είναι να «ακολουθεί» τη διαδρομή του στροφόμετρου, έχοντας στη δεξιά άκρη του το κόκκινο του κόφτη… Αυξομειώνεις την ένταση στο ηχοχύστημα; Ο κύκλος γίνεται πορτοκαλί ανάλογα. Ακόμα και όταν αλλάζεις τη θερμοκρασία στον κλιματισμό, το χρώμα του ακολουθεί την επιλογή, προς το μπλε ή το κόκκινο αντίστοιχα, για κρύο και ζεστό. Βέβαια, αν σου τη δώσει στα νεύρα, μέσω του μενού μπορείς να το απενεργοποιήσεις και να ησυχάσεις αλλά προς το παρόν το αντέχουμε και συνεχίζουμε.

  Mini 15d LT2 Mini 15d LT3

  Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου

  mini-one-d-front2

  Μετά το χθεσινό «πάστωμα» από τους αλατισμένους ορεινούς δρόμους της επαρχίας ένα καλό πλύσιμο στο Mini μας, ήταν απαραίτητο. Η προσαρμογή του Mini στους ρυθμούς πόλης δεν ήταν δύσκολη, εμείς δυσκολευτήκαμε όμως. Η σωστή και εξαιρετικά γρήγορη λειτουργία του κλιματισμού φέρνει την θερμοκρασία της καμπίνας σε φυσιολογικά επίπεδα όσο πρωί κι αν ξεκινήσεις την ημέρα σου. Η καλή εργονομία της καμπίνας και τα πολλά καινοτόμα συστήματα υποστήριξης του οδηγού μας έκαναν τη ζωή ποιο εύκολη. Μερικά από αυτά είναι η προειδοποίηση ατυχήματος και αναγνώριση πεζών, αυτόματο φρενάρισμα με ταχύτητες πόλης αλλά και κάμερα οπισθοπορείας. Το δικό μας Mini δεν είχε κάμερα αλλά η ηλεκτρονική απεικόνιση του χώρου πίσω από το αυτοκίνητο στην κεντρική οθόνη 8″ είναι εξαιρετική.

  mini-one-d-headup

  Το Head-Up Display είναι άλλο ένα εξτραδάκι που ανεβάζει το πρεστίζ του μικρού. Εκτός από την ταχύτητα στο H.U.D. εμφανίζονται κι άλλες ενδείξεις όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της πόρτας. Μάλιστα έχει προβλεφθεί το διαφορετικό ύψος οδηγών αλλά και αντίστοιχα η θέση οδήγησης επιτρέποντας την αλλαγή θέσης των μηνυμάτων στην έξτρα οθόνη του συστήματος που αναπτύσσεται από το επάνω μέρος του ταμπλό, πίσω από το τιμόνι.

  Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου

  Η ημερήσια εξόρμησή μας εκτός Αττικής με το Mini One D μας αποκάλυψε τον tourer χαρακτήρα του… μικρού. Χθες μιλούσαμε για την φιλόξενη καμπίνα του και την πολύ καλή λειτουργία της ανάρτησής του εντός πόλης. Σήμερα είδαμε το Mini να μετατρέπεται σε… Maxi αν μας επιτρέπεται. Καλύψαμε κάτι λιγότερο από 500 χιλιόμετρα μαζί του σε αυτοκινητόδρομους, επαρχιακές οδούς αλλά και ορεινές διαδρομές. Πραγματικά το «μικρό» προσαρμόστηκε άψογα σε όλες τις συνθήκες και κατά βάθος μας έδειξε ότι δεν του αρέσει η πόλη και πως έχει… ταξιδιάρα ψυχή.

  mini-one-d-side mini-one-d-front

  Η ποιότητα κύλισης και η ηχομόνωση είναι εξαιρετική, ακόμα και με πολλά χιλιόμετρα. Το «πάτημα» στο βουνό δείχνει ότι έχει κάτι από το DNA των προγόνων του αλλά λίγο πιο πολιτισμένο. Η πλευρική στήριξη των εμπρός καθισμάτων είναι σε πολύ καλά επίπεδα και μετά από σχεδόν 500 χιλιόμετρα σηκώνεσαι και δεν είσαι πιασμένος. Σε αυτό βοηθάει πολύ η καλή στήριξη για τη μέση που διαθέτει το κάθισμα του Mini. Άλλο ένα στοιχείο που μας έδειξε ότι το Mini γουστάρει βόλτες εκτός πόλης είναι η κατανάλωση η οποία έπεσε δραματικά και πλέον βρίσκεται οριακά κάτω από τα 6 λίτρα/100χλμ.

  mini-one-d-back

  Τρίτη 10 Φεβρουαρίου

  Πραγματικά η τύχη μας χαμογέλασε. Η ανταλλαγή κλειδιών με τον αγαπητό συνάδελφο Κώστα παραδίδοντάς του το C1 και δίνοντάς μου το Mini δεν μπορούσε να γίνει καλύτερη στιγμή. Μπορεί ο Κώστας να ονειρευόταν βόλτες με ανοιχτή την οροφή του C1 και το δροσερό αεράκι να του ανεβάζει τη διάθεση αλλά η… μετεωρολογική βόμβα του τα χάλασε!

  Mini One D 1

  Το Mini One D δεν θα μπορούσε να φτάσει καλύτερη στιγμή στα χέρια μου. Κίνηση, κρύο, βρεγμένοι δρόμοι, χιόνι σου κάνουν τη ζωή δύσκολη αλλά όχι με το Mini. Πραγματικά η άνετη, ζεστή και άψογα ηχομονωμένη καμπίνα του το μετατρέπουν σε ησυχαστήριο. Σε αυτά έρχεται να μπει και η εξαιρετική λειτουργία της ανάρτησης η οποία δεν σε ταλαιπωρεί και σου παρέχει ασφαλές και σωστό «πάτημα» στους περίεργους δρόμους των ημερών.

  Mini One D 2 Mini One D 3

   

  Σχόλια

  Σχόλια