Rally Dakar 2015 SS7: Σκληρή η μαραθώνια ΕΔ

Μοτοσυκλέτες και Quad είχαν ρεπό αλλά αυτοκίνητα και φορτηγά συνέχισαν την Οδύσσεια

Η 7η ημέρα του Rally Dakar 2014 ήταν ημέρα ξεκούρασης για τους αναβάτες σε μοτοσυκλέτες και quad. Όμως τα πληρώματα σε αυτοκίνητα και φορτηγά είχαν δύσκολο έργο καθώς μπήκαν στην Βολιβία και ξεκίνησαν την μαραθώνια ΕΔ. Το πέρασμα από τους αμμόλοφους και το μεγάλο υψόμετρο ήταν δύσκολο και οι σημειώσεις στο road book ήταν ποιο κρίσιμες από ποτέ. Σε αυτή την μαραθώνια ΕΔ τα πληρώματα δεν είχαν υποστήριξη από τις ομάδες κι έτσι θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τα ελαστικά και τα οχήματά τους γενικότερα. Οι όποιες ζημιές θα έπρεπε να επιδιορθωθούν από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους. Ας δούμε αναλυτικά τις δύο κατηγορίες που αγωνίστηκαν.

Αυτοκίνητα

alattiyah-devilliers-dakar-15

Ο Giniel de Villiers στην 7η ΕΔ ανέβασε κι άλλο τον ρυθμό του και μείωσε την διαφορά του  στα 7 λεπτά από τον πρωτοπόρο Nasser Al-Attiyah. Toyota και Mini θα παλέψουν σκληρά μέχρι το τέλος. Ο οδηγός από το Κατάρ γνωρίζει πολύ καλά τα παιχνίδια τακτικής και έχει το πλεονέκτημα της πρωτοπορίας, έτσι μπορεί να ρισκάρει λιγότερο στα δύσκολα κομμάτια καθώς έχει περιθώριο να χάσει λίγο χρόνο. Από την άλλη ο οδηγός από την Νότιο Αφρική θέλει διακαώς την νίκη και βλέπει μπροστά του μια τεράστια ευκαιρία. Αυτό θα μας προσφέρει μια πολύ εντυπωσιακή μάχη μέχρι το τέλος. Στην 3η θέση της γενικής βρίσκεται ο Yazeed Al-Rajhi. Ο οδηγός της Toyota παλεύει για την 3η θέση της γενικής και δέχεται επίθεση από τους Bernhard ten Brinke και Krzysztof Hołowczyc που βρίσκονται στις θέσεις 4 και 5.

Νικητής της 7ης ΕΔ ήταν ο Orlando Terranova ο οποίος χωρίς άγχος για το αποτέλεσμα πάτησε τέρμα το γκάζι στο Mini του. Ο Αργεντινός δεν διεκδικεί τη νίκη καθώς είναι πολύ μακριά από την κορυφή και τώρα απολαμβάνει το ράλι.

peterhansel-dakar-15-3

Μακριά από τη νίκη βρίσκεται κι ο Stephane Peterhansel αλλά αυτός δεν φαίνεται να το απολαμβάνει ιδιαίτερα καθώς το Peugeot του δεν του δίνει τη δυνατότητα να πιέσει και να οδηγήσει όπως θέλει. Σίγουρα οι Γάλλοι πρέπει να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους μετά το τόσο κακό ντεμπούτο.

Αποτελέσματα SS7
Γενική κατάταξη

Φορτηγά

derooy-dakar-15

Οι μεγάλοι του Dakar είχαν άλλη διαδρομή, διαφορετική από τα αυτοκίνητα. Η 7η ΕΔ δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά για τα Kamaz και τους πρωτοπόρους. Οι Ρώσοι Τιτάνες τα βρήκαν σκούρα στην μαραθώνια ΕΔ και είδαν το MAN του Ales Loprais να παίρνει μια εντυπωσιακή νίκη. Παρόλα αυτά παραμένει μακριά από την πρώτη θέση λόγω των προβλημάτων που είχε στην 6η ΕΔ κι έχασε σχεδόν 1 ώρα. Εντυπωσιακός ήταν κι ο Gerard de Rooy με το Iveco του. Ο Ολλανδός θέλει σίγουρα να ξεχάσει γρήγορα το Dakar του 2015 καθώς προβλήματα και ατυχίες τον έχουν αφήσει εκτός διεκδίκησης της νίκης.

kamaz-dakar-15-3

Στην κορυφή της κατηγορίας βρίσκεται ο  Ayrat Mardeev καθώς ο  Eduard Nikolaev αντιμετώπισε προβλήματα κι έχασε πολύτιμο χρόνο. Ο Nikolaev πλέον βρίσκεται στην 4η θέση της γενικής 45 λεπτά μακριά από την κορυφή. Ίσως η μαραθώνια ΕΔ να είναι καθοριστική για την κατηγορία. Στις θέσεις 2 και 3 βρίσκονται οι Karginov και Sotnikov αντίστοιχα.

Αποτελέσματα SS7
Γενική κατάταξη

Στην 8η ΕΔ θα αγωνιστούν όλοι. Τα πρώτα 100 χιλιόμετρα της ΕΔ είναι σε πεδιάδα η οποία είναι αλυκή. Εκεί οι αγωνιζόμενοι θα περάσουν τέρμα γκάζι πάνω από το αλάτι. Στη συνέχεια θα μειώσουν ρυθμό καθώς θα χρειαστεί να βρουν τον δρόμο τους σε στενά των βουνών. Τα βάσανα τους όμως δεν σταματούν εκεί καθώς τα τελευταία 40 χιλιόμετρα θα πρέπει να περάσουν από δύσκολους αμμόλοφους. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Dakar θα έχουμε 3 διαφορετικές διαδρομές. Τα φορτηγά θα αντιμετωπίσουν πολλά περισσότερα χιλιόμετρα άμμου. Μοτοσυκλέτες, Quad και αυτοκίνητα θα καλύψουν 784 χιλιόμετρα ενώ τα φορτηγά 273 χιλιόμετρα.

dakar-15-ss8

Ανασκόπηση SS7 Αυτοκίνητα/Φορτηγά

Σχόλια

Σχόλια