Παραθυράκι στους κανονισμούς επιτρέπει την εξέλιξη

Οι κινητήρες των Ferrari, Renault και Mercedes θα «ξεπαγώσουν» για το 2015 αλλά όχι της Honda

Στις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε αναφέρει πως υπάρχει ένα παραθυράκι στους κανονισμούς των κινητήρων για το 2015 που επιτρέπει την εξέλιξη τους κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αυτή η τρύπα των κανονισμών ανακαλύφθηκε από τον James Allison, τεχνικό διευθυντή της Ferrari. Ο Allison ανέφερε για πρώτη φορά το θέμα στη FIA στο GP του Abu Dhabi. Στη συνέχεια το Strategy Group εξέτασε εκ νέου το θέμα και τελικά ο τεχνικός έφορος της FIA, Charlie Whiting, έδωσε την επίσημη απάντηση.

Ποιο είναι το παραθυράκι;

Η FIA πίστευε μέχρι τώρα ότι οι ομάδες θα ομολογκάρουν και θα παρουσιάσουν τους κινητήρες του 2015 πριν το πρώτο GP στην Αυστραλία. Όμως στους κανονισμούς δεν αναφέρεται ακριβής ημερομηνία για το ομολογκάρισμα αφήνοντας το ελεύθερο στις ομάδες να το κάνουν όποτε θέλουν.

Η επιστολή του Whiting στις ομάδες αναφέρει πως υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξης των κινητήρων κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτό;

Όλο το πακέτο του κινητήρα αποτελείτε από 66 «μάρκες», tokens στα αγγλικά. Για το 2015 οι 5 από αυτές είναι σε… βαθιά κατάψυξη και δεν τις αγγίζει κανείς. Σύμφωνα με τους κανονισμούς οι ομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να εξελίξουν μόνο τις 32 από τις 61 που απομένουν. Όμως με το παραθυράκι που ανακαλύφθηκε οι ομάδες θα μπορέσουν να εξελίξουν αυτές τις 32 μάρκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς και να παρουσιάσουν τις όποιες αναβαθμίσεις οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο πρωτάθλημα.

Τι θα συμβεί με την Honda; Δυστυχώς η Honda δεν θα μπορέσει να εξελίξει τον κινητήρα της καθώς ως νέα κατασκευάστρια πρέπει να ομολογκάρει τους κινητήρες της μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Όπως έκαναν και οι Mercedes, Renault και Ferrari το 2014. Βέβαια ούτε εδώ υπάρχει ακριβής ημερομηνία στους κανονισμούς αλλά η FIA αναφέρει ότι πρέπει να γίνει μέχρι τις 28/2 όπως έκαναν πέρυσι οι άλλες κατασκευάστριες. Ίσως θα μπορούσε η Honda να πατήσει πάνω σε αυτό, στο ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το ομολογκάρισμα. Αν μπορεί να το κάνει κι αν θα το κάνει θα το δούμε στην πορεία της χρονιάς.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε το «ξεπάγωμα» που τόσο ήθελαν οι Ferrari και Renault ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν την Mercedes. Όμως η Honda είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή καθώς θα βλέπει τους υπόλοιπους να εξελίσσονται κι αυτή θα παραμένει στάσιμη.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια