Live Test: Opel Zafira Tourer 1.6 CDTi Cosmo

  Το νέο μέλος στην εξαντλητική δοκιμασία του Live Test, το Opel Zafira Tourer, δίνει την απάντηση στο δίλημμα: "Διαμέρισμα ή αυτοκίνητο";

  Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 

  Το Opel Zafira Tourer δεν είναι πια στα χέρια μας και αυτό μας δίνει το απαραίτητο έναυσμα ενός μικρού απολογισμού. Πραγματικό διαμέρισμα από άποψη χώρων, αλλά όχι άκομψο αισθητικά, συνδυάζει ένα λογικού μήκους αμάξωμα ακόμα και για αστική χρήση, με κορυφαία πρακτικότητα και δυνατότητα μεταφοράς έως και 7 επιβατών. Στο δρόμο είναι πολύ ευχάριστο, καθώς είναι άνετο και αθόρυβο. Ταυτόχρονα στις στροφές, παρά το μεγάλο βάρος, δεν παρουσιάζει έντονες κλίσεις και οι αντιδράσεις του είναι πάντα ουδέτερες και πολύ γραμμικές. Ο κινητήρας είναι ένα από τα κορυφαία diesel σύνολα στα 1.6 λίτρα, αλλά υπό το βάρος των 1.600+ κιλών του αμαξώματος και των μακριών σχέσεων του κιβωτίου είναι απλά επαρκής όταν ζητάς άμεση επιτάχυνση. Λόγω της μεγάλης του ροπής, ωστόσο, διατηρεί άνετα υψηλές μέσες ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Κοντολογίς: το Opel Zafira Tourer 1.6 CDTi είναι  η επιτομή του οικογενειακού αυτοκινήτου και ένα από τα πιο ευχάριστα, πλήρη και προσαρμοσμένα στις ελληνικές φορολογικές συνθήκες people carrier.

  Opel Zafira Tourer 16 D 4

  Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου

  Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους. Το Zafira Tourer μας πήγε στην όμορφη Πελοπόννησο και μας επέστρεψε ατσαλάκωτους το Σαββατοκύριακο. Ιδανικό για μεγάλες αποστάσεις, αθόρυβο, άνετο, διατηρεί χωρίς πρόβλημα υψηλές μέσες ωριαίες ταχύτητες με κατανάλωση που δεν ξεπέρασε τα 6,5 λίτρα και αρκετό φορτίο -3 άτομα και περίπου 100 κιλά αποσκευές. Η μεγάλη ροπή κάνει απολαυστικό το ταξίδι, καθώς τα χιλιόμετρα δεν πέφτουν εύκολα ακόμα και σε μεγάλες, παρατεταμένες ανωφέρειες, ωστόσο οι μακριές σχέσεις του κιβωτίου και τα πλέον των 1.600 κιλά του αμαξώματος κάνουν τον κινητήρα να δείχνει οριακός όταν απαιτείται άμεσο προσπέρασμα στο επαρχιακό δίκτυο. Καθώς αρκετές από τις ώρες του ταξιδιού ήταν νυχτερινές, εκτιμήσαμε τα εξαιρετικά, κατευθυνόμενα φώτα και φυσικά τα άνετα εμπρός καθίσματα με την πλειάδα των ρυθμίσεων. Η οδική συμπεριφορά δεν κρύβει την παραμικρή έκπληξη και -παρότι νιώθεις το μεγάλο βάρος να σε παρασύρει στο εξωτερικό της στροφής- το Zafira Tourer στρίβει σβέλτα για το μέγεθος και τη χρήση του, χωρίς έντονη υποστροφή, χάρη στο καλό ζύγισμα και στη στιβαρότητα του πλαισίου.

  Daisy of winter rose of winter

   

  Παρεμπιπτόντως, ο υπέροχος καιρός του διημέρου μας έφτιαξε τη διάθεση και μας έβαλε σε δημιουργική φωτογραφική φάση με αντικείμενο τη φύση. Χειμώνας με τέτοια οργιάζουσα βλάστηση, λόγω των πολλών βροχών και της ήπιας θερμοκρασίας, είναι χάρμα οφθαλμών.

  Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου

  Έτοιμο για το μεγάλο του ταξίδι το Opel Zafira Tourer. Αυτό το Σαββατοκύριακο θα διανύσουμε μαζί 750 περίπου χιλιόμετρα, σε όλες τις συνθήκες -αυτοκινητόδρομο και επαρχιακό δίκτυο σε ποσοστό περίπου 50-50. Σε αστικές συνθήκες το Zafira Tourer που ζυγίζει αρκετά δεν κατάφερε να μας δείξει μέση κατανάλωση κάτω από αυτή που βλέπετε στην εικόνα. Καθόλου κακή, βέβαια, για κινητήρα 136 ίππων και βάρος 1.650 κιλών, αλλά μάλλον θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν το κιβώτιο είχε λίγο πιο “κοντές” σχέσεις. Το οποίο κιβώτιο, παρότι βελτιωμένο σε σχέση με το παρελθόν, συνεχίζει να μην αποτελεί το highlight της γραμμής μετάδοσης ισχύος. Αντίθετα ο νέος 1.6 CDTi είναι ένα από τα πλέον πολιτισμένα τετρακύλινδρα σύνολα πετρελαίου. Τόσο μάλιστα που σε θόρυβο και κραδασμούς συναγωνίζεται πολλές μέτριες μονάδες βενζίνης, αντίστοιχου κυβισμού.

  Opel Zafira Tourer 16D 0

  Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου

  To Opel Zafira Tourer 1,6 έχει μήκος αμαξώματος 4,656 μέτρα. Το μεταξόνιό του είναι 2,76 μέτρα, σαφώς μεγαλύτερο των περισσότερων συμβατικών μεσαίων. Ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι 709 λίτρα στην πενταθέσια διάταξη, δηλαδή 100 έως 200 λίτρα μεγαλύτερος των περισσότερων συμβατικών μεσαίων. Κάτω από το χώρο αποσκευών θα βρείτε 2 αξιοπρεπή  καθίσματα, που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα μεταφοράς 7  επιβατών. Με 136 ίππους μέγιστη ισχύ και 320 Nm μέγιστη ροπή, καταφέρνει να κινείται σβέλτα, παρά τα 1.650 περίπου κιλά του. Καταναλώνει κατά μέσο όρο σε πραγματικές συνθήκες 6.0 λίτρα/100 χλμ. Κοστίζει 29.600€ χωρίς απόσυρση και υπάρχει και πρόγραμμα έκπτωσης έως τέλος του χρόνου –2.000€. Σε ένα κείμενο 9 σειρών καταγράφηκαν 18 αριθμοί και υπολείπονται 14 μέρες για τα Χριστούγεννα. Αριθμολαγνεία είπατε;

  Opel Zafira Tourer 16 D 5 Opel Zafira Tourer 16 D 6

  Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου

  Οι εναλλαγές και οι εκπλήξεις μας αρέσουν. Έτσι η σημερινή μέρα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω των περίεργων μεταπτώσεων του καιρού, αλλά και λόγω του Zafira Tourer: του αυτοκινήτου μέσα στο οποίο μπορεί να… χαθείς. Παρότι το εντυπωσιακό μεσαίο MPV της Opel έχει μήκος μικρότερο από ένα συμβατικό μεσαίο sedan ή hatch, 4,6 μέτρα, το εσωτερικό του είναι δαιδαλώδες. Αν αρχίσεις δε να χρησιμοποιείς τα διαθέσιμα ντουλαπάκια, τις θήκες και τις θέσεις μικρών αντικειμένων, χάνει (ή βρίσκει κατά περίπτωση) η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Όσο το ψάχνεις, τόσο καταλήγεις στο βέβαιο συμπέρασμα ότι το Zafira Tourer αποτελεί την επιτομή αυτού που συνηθίζουμε να ονομάζουμε “οικογενειακό αυτοκίνητο”. Αν, δε, ανήκετε και στη συμπαθή τάξη των πολυτέκνων, κανένα πρόβλημα. Οι δύο θέσεις που αναδύονται από το χώρο αποσκευών αυξάνοντας την μεταφορική ικανότητα σε 7 νοματαίους, λύνουν και αυτό το θέμα.

  Opel Zafira Tourer 16 D 2

  Σχόλια

  Σχόλια