Παραθυράκι στους κανονισμούς των κινητήρων

Οι ομάδες πιστεύουν ότι υπάρχει παραθυράκι στους κανονισμούς και κάποιοι μπορεί να επωφεληθούν

Μπορεί οι κανονισμοί των κινητήρων να μην έχουν αλλάξει για το 2015 αλλά έχει προκύψει ένα νέο θέμα. Φαίνεται πως υπάρχει ένα παραθυράκι στους κανονισμούς που οι ομάδες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για επιπλέον χρόνο εξέλιξης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει ορισθεί ακριβής ημερομηνία για το ομολογκάρισμα των κινητήρων του 2015 και κάποιοι ανησυχούν γι’ αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Autosport η Ferrari αλλά και άλλες ομάδες που δεν αναφέρει μίλησαν γι’ αυτό το θέμα στη FIA.

Εφόσον δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία ομολογκαρίσματος οι ομάδες υποστηρίζουν ότι κάποιοι μπορούν να ξεκινήσουν τη χρονιά με κινητήρες του 2014 ώστε να τραβήξουν την εξέλιξη του 2015 για περισσότερο χρόνο. Να θυμίσουμε ότι μπορεί οι κινητήρες να είναι «παγωμένοι» αλλά οι ομάδες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αλλαγές στο 48% του κινητήρα και στη συνέχεια οι νέες προδιαγραφές να ομολογκαριστούν για τη νέα χρονιά.

Η FIA υποστηρίζει ότι παρόλο που δεν έχει ορισθεί ακριβής ημερομηνία για το ομολογκάρισμα το παραθυράκι μπορεί να κλείσει από άλλες διατάξεις των κανονισμών. Για παράδειγμα η παράγραφος 2 του προσαρτήματος 4 των κανονισμών αναφέρει ότι οι κατασκευαστές δεν μπορούν να ομολογκάρουν παραπάνω από μια διάταξη κινητήρα. Η FIA βάσει αυτού υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστές δεν μπορούν να έχουν κινητήρες με διαφορετικές προδιαγραφές σε μία χρονιά κι έτσι το ομολογκάρισμα δεν μπορεί να καθυστερήσει.

Η FIA δήλωσε ότι οι ομάδες μπορούν να ρισκάρουν και να δουν στην Αυστραλία του 2015 τι έχουν να πουν οι αγωνοδίκες. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας ελπίζει πως το θέμα θα λυθεί πριν τον πρώτο αγώνα της νέας χρονιάς.

Αυτό το παραθυράκι των κανονισμών δεν αφορά τη Honda η οποία ως νέα κατασκευάστρια πρέπει να ομολογκάρει τους κινητήρες της μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Alex Switch

Σχόλια

Σχόλια