Live Test: Vespa GTS 300 Super ABS

  Η ιστορία συναντά τη σύγχρονη μετακίνηση στην περίπτωση της Vespa GTS 300 Super ABS

  H Vespa GTS 300 Super ABS είναι το νέο απόκτημα του Live Test του Motornews. Σε αυτές τις «ζωντανές δοκιμές» εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της χρήσης, καθώς στο τέλος κάθε πενθημέρου ζωντανής δοκιμής θα δημοσιεύεται και ένα πλήρως άρθρο που θα αναφέρεται στα κλασικά: επιδόσεις, οδική συμπεριφορά, κατανάλωση, κόστος. Μείνετε συντονισμένοι.

  Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου

  Η επιστροφή της «τροφαντής» Vespa στην Piaggio Hellas είναι γεγονός και το νοσταλγικό ταξίδι λαμβάνει τέλος. Η GTS 300 Super με το ABS μας κράτησε κυρίως όμορφη συντροφιά χάρη στην ξεχωριστή αύρα που πηγάζει από τη βαριά ιστορία της. Η Piaggio έχει δουλέψει σκληρά στο θέμα μάρκετινγκ πάνω στη φίρμα Vespa και της αξίζουν συγχαρητήρια διότι έχει πετύχει να διατηρήσει ζωντανό και ξεχωριστό έναν θρύλο των δυο τροχών. Της αξίζει όμως και ένας δεύτερος γύρος συγχαρητηρίων διότι δεν έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στην εξέλιξη του δημοφιλούς scooter και κάθε φορά το «πουσάρει» ώστε να το κάνει όλο και καλύτερο. Η νέα GTS λοιπόν είναι καλύτερη, καλύτερη στην οδική συμπεριφορά, καλύτερη στις τεχνολογικές λύσεις που διαθέτει (ABS/ASR), καλύτερη στα multimedia με τη χρήση της USB θύρας, καλύτερη στην άνεση, καλύτερη στην ασφάλεια… Αυτή η συνεχής βελτίωση είναι που κάνει χαρούμενους και τους ιδιοκτήτες της θρυλικής Vespa, γι’ αυτό και εκείνοι τιμούν το κάθε μοντέλο της φίρμας. Αυτός είναι άλλωστε και ο σωστός τρόπος να κερδίσεις νέο κοινό…

  gts5555

  Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου

  Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί η οδική συμπεριφορά αυτής της Vespa. Την πρώτη εντύπωση την κερδίζει το καινούριο μπροστινό με την αναβαθμισμένη ανάρτηση ESS. Το σύστημα είναι προσεγμένο στην επαναφορά και τη συμπίεση με αποτέλεσμα να προσφέρει πολύ καλή πρόσφυση δίνοντας παράλληλα βελτιωμένη αίσθηση στον αναβάτη. Εκεί που προβληματίζει είναι στη μετακίνηση του βάρους στην επιτάχυνση/επιβράδυνση όπου στην πρώτη περίπτωση το μπροστινό επιμηκύνεται αρκετά, ενώ στη δεύτερη περίπτωση το μπροστινό βυθίζεται αρκετά, πάντα όμως με μια πολύ καλή προοδευτικότητα.

  vespa8888522222222

  Η γεωμετρία της GTS προσφέρει πολύ καλή ευκινησία κάτι στο οποίο βοηθούν και οι τροχοί των 12 ιντσών, ενώ άριστα παίρνει στις αποσβέσεις των ανωμαλιών του δρόμου με την Piaggio να έχει δουλέψει πολύ σωστά στον συγκεκριμένο τομέα. Η Vespa στρίβει με τη σκέψη και μένει σταθερή στη γραμμή της μέσα στη στροφή χωρίς κανένα ίχνος ανησυχίας προς τον αναβάτη χαρίζοντάς του αυτοπεποίθηση. Τα συστήματα ABS και ASR λειτουργούν άψογα, όπως σε όλα τα μοντέλα που έχουν τοποθετηθεί. Το μεν ABS δεν χρειάστηκε ποτέ να ενεργοποιηθεί, ενώ το ASR (anti spin) ενεργοποιήθηκε σωστά σε δύο περιπτώσεις υπό βροχή. Τα φρένα είναι εξαιρετικά τόσο σε δύναμη, όσο και σε αίσθηση.

  Τρίτη 2 Δεκεμβρίου

  Η κάθε Vespa που κατασκευάστηκε από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα είχε ως στόχο την εύκολη καθημερινή μετακίνηση στην πόλη. Αυτό έχει στόχο και η GTS απλά το κάνει με περισσότερο στιλ. Στην εργονομία λοιπόν η καινούρια Super είναι… Super. Η θέση οδήγησης είναι η κλαστική Vespa η οποία τοποθετεί το σώμα του αναβάτη πάνω από το scooter. Προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η θέση ωστόσο δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έχει και τα θετικά της, όπως χειρισμός και ορατότητα. Εξαιρετική είναι η Vespa στον τομέα της επιβίβασης/αποβίβασης με το επίπεδο πάτωμα να βοηθάει σε αυτό, ενώ συνολικά τα πόδια είναι σε πολύ καλή μοίρα στην GTS καθώς έχουν άφθονο χώρο και καλή προστασία. Τα χέρια από την άλλη έχουν τον άχαρο ρόλο να κατέβουν ελαφρά για να πιάσουν το τιμόνι και ταυτόχρονα τα δάχτυλα πρέπει να εκπαιδευτούν για να βρουν τους διακόπτες. Ιδιαίτερα το μπουτόν Mode και από την άλλη μεριά το μπουτόν της κόρνας πρέπει να τα ψάξεις για να τα βρεις καθώς είναι τοποθετημένα πολύ χαμηλά.

  2014-12-02 07.38.38 copy

  Αρκετά καλοί είναι οι χώροι αποθήκευσης με χώρο για Jet κράνος κάτω από τη σέλα και ένα χρήσιμο ντουλαπάκι μπροστά στα γόνατα του αναβάτη. Πολύ όμορφα και χρήσιμα είναι τα όργανα, ενώ και οι καθρέπτες βρίσκονται στο σωστό ύψος και έχουν πολύ καλή απόδοση. Highlight της Super είναι η USB θύρα που διαθέτει η οποία συνεργάζεται με το Smartphone του κατόχου προσφέροντας πολλές έξτρα πληροφορίες.

  020 Vespa GTS Super copy

  Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

  Όμορφη, πολύ όμορφη η GTS ωστόσο γλυκό και ωραίο είναι και το γκάζι της. Ο κινητήρας των 278cc μπορεί να μην βάζει φωτιά στην άσφαλτο, ωστόσο είναι ικανός να προσφέρει επιταχύνσεις εξαιρετικές στη Vespa. Η απόλυτη δύναμη των 22 ίππων είναι υπεραρκετή για κάθε είδος προσπέραση μέσα στην πόλη και το ταχύμετρο με άνεση φτάνει τα 120 Km/h. Ο τομέας όμως που ξεχωρίζει είναι ο ψεκασμός και η μετάδοση τα οποία είναι πολύ ποιοτικά. Η Piaggio έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο όσον αφορά τη μετάδοση με τη Vespa να διαθέτει ένα πολύ καλά ραφιναρισμένο αυτόματο σύστημα μετάδοσης στο οποίο δεν υπάρχει κανένα απολύτως ψεγάδι. Προοδευτική παροχή δύναμης στον πίσω τροχό, ομαλή μετάβαση στο άνοιγμα-κλείσιμο του γκαζιού και πολύ καλός έλεγχος στο δεξιό καρπό «φωνάζουν» ποιότητα στην περίπτωση της GTS. Όσο για κατανάλωση… ακόμα δεν έχω προλάβει να μετρήσω, αλλά υποπτεύομαι τα νούμερα να είναι σε… χαμηλή πτήση.

  gts30099999999999

  Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

  Τα πράγματα είναι απλά: όταν έχεις στα χέρια σου μια Vespa αισθάνεσαι κάπως… αισθάνεσαι διαφορετικός. Είναι αλήθεια και το καταλαβαίνω κάθε φορά που σκαρφαλώνω στη σέλα μιας Vespa. Θες η απίστευτη ιστορία της φίρμας, θες το πολύ καλό marketing που έχει κάνει πάνω στο brand η Piaggio… όποιος κι αν είναι ο λόγος το αποτέλεσμα είναι πραγματικό. Με την πρώτη ματιά η GTS 300 Super ABS σου κάνει «κλικ». Είναι πανέμορφη, έχει καταφέρει να διατηρήσει το παραδοσιακό της σχήμα και παράλληλα να είναι προσαρμοσμένη στα πιο σύγχρονα οχήματα δείχνοντας αρχοντική και φρέσκια. Η «τροφαντή κυρία» δεν έχει κρυμμένες αρετές, τις παρουσιάζει όλες με τη μία στον αναβάτη με καθαρές γραμμές, πολλές καμπύλες και ποιοτικές λύσεις. Στο μπλε χρώμα (Blu Gaiola) εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο και σε συνδυασμό με τις μαύρες ζάντες καίει καρδιές… έρωτας με την πρώτη ματιά; Κάτι τέτοιο μου φαίνεται και κάτι μου λέει ότι θα περάσουμε πολύ όμορφες στιγμές τις επόμενες ημέρες… stay tuned!

  vespa4111

  Σχόλια

  Σχόλια