MotoGP Day’s Report: Κάτι τρέχει με τον Jorge (Part 4)

  Για μια ακόμα φορά τα ψυχολογικά προβλήματα του Jorge Lorenzo μας απασχολούν

  Εντάξει, το πρωτάθλημα τελείωσε, ο Marc Marquez τους ισοπέδωσε όλους, ο Valentino Rossi έκανε το μεγάλο comeback, ο Dani Pedrosa… δεν, αλλά τι συνέβη στον Jorge Lorenzo; Ο Ισπανός πραγματοποίησε μακράν τη χειρότερη χρονιά του από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο MotoGP και έχω την εντύπωση πως υπάρχει λόγος που συνέβη αυτό.

  Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκε με δικαιολογίες του στιλ «τα ελαστικά δεν μου κάνουν, ο κινητήρας είναι πολύ άγριος και ο Ερμής είναι ανάδρομος», ωστόσο κατά βάθος το πρόβλημα ήταν άλλο και είχε ονοματεπώνυμο, Valentino Rossi. Από τον πρώτο αγώνα στο Κατάρ όταν είδε τον Ιταλό να παλεύει για τη νίκη και εκείνος να βρίσκεται στην αμμοπαγίδα άρχισαν τα προβλήματα. Ο Rossi συνεχώς ανέβαινε, οδηγούσε ταχύτερα με τον Jorge να έχει αντιστρόφως ανάλογη πορεία με πολύ άσχημα αποτελέσματα, εκνευρισμό και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

  Παρότι η σχέση των δύο αναβατών έχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο πλέον, υπάρχει έστω ένας αλληλοσεβασμός, ο Ισπανός δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί βασικό του αντίπαλο τον Rossi. Ακόμα και τώρα που ο Marquez κυριαρχεί, ο Rossi είναι εκείνος που απασχολεί τον Lorenzo και αυτό βγάζει ένα ψυχολογικό θεματάκι για τον Jorge. Είναι ξεκάθαρο πως η φετινή πορεία του Rossi τον έχει επηρεάσει περισσότερο από κάθε άλλον στα paddock, ίσως ακόμα και στις εξέδρες, διότι απλά δεν το περίμενε ποτέ αυτό. Δεν περίμενε ποτέ να δει ξανά μπροστά του τον Ιταλό τον οποίο κέρδισε και οδήγησε στην καταστροφική Ducati όπου θεώρησε πως «ξεμπέρδεψε» μαζί του μια για πάντα.

  Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα και το άνετο στιλ πριν από δύο χρόνια του… «δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθει ο Rossi στη Yamaha πάλι» μετατράπηκε σε ένα μεγάλο… «μα τι μαλ#@$ία έκανα που τον άφησα να επιστρέψει;». Φέτος ο Lorenzo έχασε κατά κράτος από τον Rossi, όχι μόνο στη βαθμολογία, αλλά κυρίως στον ψυχολογικό πόλεμο, εκεί δηλαδή που ο Ισπανός είχε κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις χρονιές που κόντραρε και κέρδιζε τον Ιταλό.

  Οι απεγνωσμένη κίνηση της Βαλένθια και τελικά η εγκατάλειψη νομίζω ότι περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη χρονιά του Lorenzo την οποία πρέπει να ξεχάσει πολύ γρήγορα. Είναι γρήγορος, είναι πολύ γρήγορος, η Yamaha είναι πλέον καλύτερη από τη Honda (ναι είναι), πρέπει λοιπόν να βρει τη δύναμη να ανακτήσει το ψυχολογικό πλεονέκτημα που είχε το 2010 και να επιστρέψει δυνατός. Ας αφήσει τις δηλώσεις του στιλ «με ακολούθησε ο Valentino γι’ αυτό πήρε την pole position» ή ακόμα και τις γλυκανάλατες δηλώσεις του στιλ «Ο Valentino σε ίδιο ρυθμό με τον αντίπαλό του είναι δεδομένο ότι θα κερδίσει», δηλαδή τις αντιπαλότητες και τις παραδοχές (έστω κι αν είναι αλήθεια) των αντιπάλων του και ας αποκτήσει ξανά την ατσάλινη ψυχολογία που του χάρισε 2 τίτλους με τη Yamaha.

  Το 2015 ξεκινά μόλις σήμερα με την πρώτη ημέρα δοκιμών στη Βαλένθια, θα έχουμε λοιπόν αρκετά πράγματα να συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες. Καλό χειμώνα σε όλους έπειτα από μια συναρπαστική σεζόν MotoGP με ένα φαινόμενο (Marquez), έναν πρίγκιπα (Rossi), έναν χαμένο στο διάστημα (Pedrosa) και έναν χαμένο κατά κράτος (Lorenzo).

  Γιάννης Πετρόχειλος (@petrocheilos)

  Σχόλια

  Σχόλια