Ο Mosley προειδοποιεί για περισσότερες απώλειες

Ο πρώην πρόεδρος της FIA, Max Mosley, προειδοποιεί ότι η F1 βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και πως εκτός των Marussia και Caterham μπορεί να δούμε κι άλλες ομάδες να κοιτούν την εξώπορτα της F1. Ο Mosley είναι υπέρμαχος του budget-cap, δηλαδή θέσπιση ορίου εξόδων από τις ομάδες.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες ομάδες έχουν πολλά περισσότερα χρήματα από ομάδες σαν τις Caterham και Marussia. Δεν είναι δίκαιος ανταγωνισμός πλέον. Στο τέλος θα φύγουν από την F1 και δεν θα είναι οι τελευταίες ομάδες. Το σπορ πρέπει να μοιράσει τα χρήματα ισόποσα και στη συνέχεια οι ομάδες να προσπαθήσουν να πάρουν όσο μεγαλύτερες χορηγίες μπορούν. Μία ομάδα σαν τη Ferrari πάντα θα έχει μεγαλύτερες χορηγίες από την Marussia. Όμως αν όλοι έπαιρναν τα ίδια χρήματα από το σπορ, τότε θα υπήρχε μια ισορροπία. Ειδικά αν υπάρχει ένα όριο ώστε όλοι να μπορούν να ξοδέψουν τα ίδια χρήματα.

Η Caterham δεν θα αγωνιστεί σε ΗΠΑ και Βραζιλία καθώς ψάχνει νέους ιδιοκτήτες. Η Marussia ανακοίνωσε την τελευταία στιγμή ότι δεν θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ λόγω οικονομικών προβλημάτων. Η ομάδα βρίσκεται σε καθεστώς ελέγχου διαχείρισης. Φυσικά είναι σε καλύτερη μοίρα από την Caterham καθώς έχει το πλεονέκτημα των 2 βαθμών κι αυτό προσφέρει ένα «τυράκι» μερικών εκατομμυρίων στο τέλος της χρονιάς. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές με νέους επενδυτές.

Ο Mosley συνέχισε λέγοντας πως είναι υπέρ των νέων κινητήρων αλλά θα πρέπει να μπει ένα όριο στα χρήματα που ξοδεύουν οι μεγάλοι κατασκευαστές για την εξέλιξή τους. Οι νέοι κινητήρες υπολογίζεται ότι κοστίζουν περίπου 22 εκατ. ευρώ στις πελατειακές ομάδες, κι αυτό είναι πολύ μεγάλο νούμερο για τους μικρούς του grid.

Είμαι υπέρ των  υβριδικών κινητήρων. Το λάθος όμως είναι ότι δεν είπαν στους μεγάλους κατασκευαστές πως δεν μπορούν να ξοδέψουν όσα χρήματα θέλουν αλλά ότι υπάρχει όριο. Για παράδειγμα 4-5 εκατομμύρια αντί για 25 που ξοδεύουν τώρα.

Οι Lotus, Force India και Sauber έχουν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Οι τελευταίες φήμες αναφέρουν ότι η Force India κατάφερε να πληρώσει την πρόσφατα την Mercedes κι έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει 5ο κινητήρα στα μονοθέσιά της. Το κόστος και ο περιορισμός του θα απασχολήσει σοβαρά την F1 από εδώ και πέρα.

Σχόλια

Σχόλια