Το νέο ADAM ROCKS διαπρέπει

  Εξαιρετική ποιότητα ήχου από τον τρικύλινδρο κινητήρα 1.0 Turbo

  Δελτίο Τύπου

  Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε: σε λιγότερο από δύο μήνες, το νέο ADAM ROCKS καταφτάνει στις εκθέσεις των Διανομέων Opel στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα αναμένεται περί τα τέλη Οκτώβρη. Το mini crossover της Opel θα προσφέρει το πάθος για περιπέτεια και την απόλαυση της ‘ανοιχτής’ οδήγησης σε τιμές που ξεκινούν από 16.000 ευρώ. Για μία όσο το δυνατόν πιο αθόρυβη και χωρίς κραδασμούς εμπειρία με το ROCKS, οι δοκιμές στο εργαστήριο ακουστικής του Rüsselsheim αποτέλεσαν σημαντικό τμήμα της διαδικασίας εξέλιξης. Οι δοκιμές αυτές είναι πλέον των εργασιών που προηγούνται για την αξιολόγηση της οδηγικής άνεσης και τις μετρήσεις θορύβων στην πίστα του Κέντρου Δοκιμών της Opel στο Dudenhofen.

  Όλα ξεκινούν με τη λίστα των ‘πρέπει’

  Η ομάδα εξέλιξης πρέπει να καλύψει μία τεράστια λίστα απαιτήσεων με θέμα ‘θόρυβοι και κραδασμοί’ – αυτές μπορεί να είναι: από τη διασφάλιση ενός ζωηρού ήχου του κινητήρα μέχρι την επίτευξη της πλέον αθόρυβης λειτουργίας της πάνινης οροφής Swing Top και από την επίτευξη ενός ευχάριστου ‘κλικ’ για το μοχλό των φλας μέχρι την αξιολόγηση του ήχου κλεισίματος των θυρών. Αυτά τα στοιχεία, και πολλά ακόμα τελικά δοκιμάζονται σε ένα ολοκληρωμένο αυτοκίνητο στο εργαστήριο ακουστικής προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι οι υπολογισμοί της ομάδας και τα μηχανολογικά συστήματα του αυτοκινήτου πληρούν τις υψηλές απαιτήσεις της Opel στον τομέα των θορύβων.

  Οι τοίχοι και η οροφή του εργαστηρίου είναι πλήρως ηχομονωμένα. Θυμίζει ραδιοφωνικό στούντιο με ηχοαπορροφητικά υλικά που δημιουργούν ένα εξαιρετικά αθόρυβο περιβάλλον. Η αίθουσα είναι εξοπλισμένη με μικρόφωνα και ηχεία στρατηγικά τοποθετημένα. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το ADAM ROCKS οδηγείται σε μεγάλα επιδαπέδια τύμπανα που παράγουν την αντίσταση την οποία βιώνει το αυτοκίνητο στο δρόμο από τον αέρα και την τριβή κύλισης. Έτσι η οδήγηση γίνεται σε ποικίλες ταχύτητες όπως αυτές που αναπτύσσονται στο δρόμο. Υπό ελεγχόμενες συνθήκες, ανεξαρτήτως καιρού, οι μηχανικοί δοκιμάζουν διάφορα σενάρια, όπως συμπεριφορά στο ρελαντί, λειτουργία Start/Stop και οδήγηση υπό μερικό ή πλήρες φορτίο κινητήρα.

  Μία συνήθης διαδικασία στα επιδαπέδια τύμπανα δοκιμών είναι η επιτάχυνση με 3η σχέση υπό πλήρες φορτίο. Πρόκειται για μία απαιτητική δοκιμή την οποία ο νέος 1.0 ECOTEC Direct Injection Turbo του ADAM ROCKS πέρασε με επιτυχία, παραμένοντας πάντα εντός της προκαθορισμένης καμπύλης ‘ανοχής’ θορύβων της καμπίνας. Η μικρή κινητήρια μονάδα της Opel που είναι διαμορφωμένη για να αποδίδει 66 kW/90 hp ή 85 kW/115 hp, συνδυάζεται με ένα νέο, εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ πέρα από τον οικονομικό και οικολογικό χαρακτήρα της, διακρίνεται και για τη βελούδινη λειτουργία της. Τα χαρακτηριστικά θορύβων και κραδασμών καθώς και η πολιτισμένη λειτουργία της είναι ανώτερα από πολλών τετρακύλινδρων μονάδων. Πολλαπλά μηχανολογικά μέτρα ηχομόνωσης συμβάλλουν στην εξαιρετικά πολιτισμένη λειτουργία ανάμεσα στα οποία ένα μπλοκ κυλίνδρων με μελετημένα ακουστικά χαρακτηριστικά, αντικραδασμικός άξονας τοποθετημένος στο κάρτερ, δομική απομόνωση του συστήματος ψεκασμού καυσίμου και του στροφάλου. Όλα έχουν δοκιμαστεί διεξοδικά στο εργαστήριο ακουστικής. Καλύμματα κινητήρα βελτιστοποιημένα για ακουστικούς συντονισμούς συμβάλλουν επίσης στον ευχάριστο ήχο του ROCKS, ενώ η πάνινη οροφή Swing Top (στάνταρ), κρατά μακριά τους ανεπιθύμητους δευτερεύοντες θορύβους.

  Ομοιώματα κεφαλής και αυτιών συντελεστές για μία ευχάριστη ακουστική εμπειρία

  Εκτός από την απουσία θορύβων κατά τη λειτουργία του, το ADAM ROCKS πρέπει να ‘ηχεί’ ισχυρό και στιβαρό κυρίως σε διαδρομές εκτός δρόμου. Εδώ, οι μηχανικοί της Opel βοηθήθηκαν με τη χρήση τεχνητών κεφαλών, πλαστικών ομοιωμάτων ανθρώπινης κεφαλής και γεωμετρίας ώμων που θυμίζουν ανδρείκελα ή κούκλες καταστημάτων, ενώ εφοδιάζονται με μία ακριβή αναπαραγωγή όλων των τμημάτων του ανθρώπινου έξω αυτιού. Στη συνέχεια τοποθετούνται μικρόφωνα στα τεχνητά αυτιά τα οποία λαμβάνουν και καταγράφουν θορύβους με τον ίδιο τρόπο που τους αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Έτσι γίνεται στερεοφωνική καταγραφή και αναπαραγωγή, καθώς και διαφοροποίηση μεταξύ της πάνω και κάτω κατεύθυνσης του θορύβου, πετυχαίνοντας ένα είδος τρισδιάστατης ακοής. Για να επιτευχθεί ένας ήχος αυτοκινήτου ευχάριστος για τους επιβάτες, οι μετρήσεις χρησιμοποιούνται για διπλή (λόγω των δύο αυτιών) ανάλυση και σύνθεση διαδρομών μετάδοσης. Αυτό επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ αεροδυναμικών και δομικών πηγών και διαδρομών θορύβων. Επομένως οι μηχανικοί μπορούν να αναγνωρίζουν και να αναλύουν διαφορετικές πηγές ήχων και διαδρομών θορύβων του οχήματος. Στο ADAM ROCKS, αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει θόρυβο από τον κινητήρα, τις βάσεις του κινητήρα, το σύστημα εξαγωγής, εξαρτήματα του πλαισίου, το αμάξωμα ακόμα και τα καλώδια του αυτοκινήτου.

  Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο διαδρομών μετάδοσης θορύβων, οι μηχανικοί μπορούν να αναγνωρίζουν, για παράδειγμα, ποια βίδα χρειάζεται περισσότερο σφίξιμο ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Όταν χρειάζονται βελτιώσεις, η αλλαγή γίνεται πρώτα ‘εικονικά’ και το μοντέλο διαδρομών μετάδοσης θορύβων διαμορφώνεται ανάλογα. Οι μηχανικοί ακούνε το αποτέλεσμα στον υπολογιστή και, εάν είναι ικανοποιημένοι, προχωρούν σε ρυθμίσεις στο κανονικό αυτοκίνητο και δοκιμάζουν τον επιθυμητό ήχο σε πραγματικές συνθήκες, Εάν περάσει και αυτό το τεστ με επιτυχία, τότε μπορούν να είναι σίγουροι ότι το ADAM ROCKS συνδυάζει τέλειο ήχο με εξαιρετική εμφάνιση.

  Σχόλια

  Σχόλια